Contemporary Architecture in Tirana during the Transition Period

Florian Nepravishta

Abstract


AIM: Tirana is a city that in transition period has been changed and transformed both architecturally and in its urban form.

MATERIAL AND METHODS: Unavoidable changes in urban rush: from unregulated spontaneous development and without infrastructure it has gone through the urban redevelopment planning and architectural projects.

RESULTS: Actually some of the most famous European studios, from Bolles+Wilson to MVRDV, AtenaStudio, Bjarke Ingels, Archaea Studio, Grimshaw, Daniel Libeskind are facing Tirana capital that has claimed the international architectural culture’s attention.

CONCLUSION: This article draws a view of contemporary architecture produced by domestic and international architects and planners in a city looking through the new century with a will of renewal throw contemporary planning and architecture.

Keywords


contemporary architecture; international style; modernism; transition; Tirana

Full Text:

PDF

References


Lulo K, Tummers K. Architecture and Urban Planning. History of Albanian Architecture Model, 2012. [online] at www.seda.org.al/download/i/.../2.3-Architecture.pdf [accessed on 10/10/2015].

Gazeta Shekulli. Vetëdeklarimet, në Shqipëri u bënë 427 mijë ndërtime pa leje në 23 vite. Gazeta Shekulli 13, Shkurt 2015. Available: http://www.shekulli.com.al/p.php?id=216651 [accessed on 06/10/2015].

Aliaj B, Lulo K, Myftiu G. Tirana, the challenge of urban development, History of architecture of urban development. Tirana, March 2003: p.66.

Lufi A. Coscienca della realtá. AND Revista di Architetture, citta e architetti, Tirana, April 2008.

Faja E. Institucioni i kryearkitektit te Tiranes. In Kush e drejton urbanistikën Shqiptare. Përmbledhje artikujsh kritik, UFO press, 1991-2008: p.12.

Faja E. Gjeneza e Arkitekturës moderne dhe e realizmit socialist në Shqipëri, në vitet 1945-1980". Gazeta 55, date 16/12/2010. Available: http://gazeta55.al/gjeneza-e-arkitektures-moderne-dhe-e-realizmit-socialist-ne-shqiperi-ne-vitet-1945-1980/[accessed on 06/10/2015].

Kolevica P. Arkitektura dhe Diktatura. Shtëpia Botuese MARIN BARLETI, Tirane 1997:pp. 66-75.

Shkreli A. Pallati me Kuba – disidencë mbrujtur në tulla. Gazeta-Shqip, 28 Korrik 2012. Available: http://www.gazeta-shqip.com/lajme/2012/07/28/pallati-me-kuba-disidence-mbrujtur-ne-tulla/[accessed on 08/10/2015].

Cubic Building. work of Arch. Maks Velo constructed in the 1970.

Shkreli A. Tipo & molteplicita. AND Revista di Architetture, citta e architetti, April 2008: p.44-45.

Vokshi A. Altri orizzonti, verso una nuova architettura albanese. AND Revista di Architetture, citta e architetti, April 2008: p.20-21.

Tamburelli PP. New Tirana, "Domus", 894, July-August 2006: p.88.

Bulleri A. Tirana Contemporaneità sospesa / Suspended Contemporaneity. Quodlibet, 2012.

Aliaj B. Edhe njëherë për projektin Ti-Rama. Tirana dhe Imagjinata Urbane, Forum A+P Periodik Shkencor per Arkitekturën dhe Planifikimin Urban, 2012: p. 66-70.

Zacks S. The Building as Canvas. METROPOLIS MAGAZINE/November 2005. Available: http://www.metropolismag.com/November-2005/The-Building-as-Canvas/ [accessed on 20/10/2015].

Plani-Urbanistik-i-Tiranes. Available: http://www.tirana.gov.al/sq/Plani-Urbanistik-i-Tiranes/Njihu-me-planin-rregullues-5086 [accessed on 24/09/2015].

Fagu E. Archive, 2016.

Luarasi S. Archive, 2016.

E-architect. School Building in Albania, 2006. Available:http://www.e-architect.co.uk/albania/ate-pjeter-meshkalla [accessed on 20/10/2015].

Available: http://www.e-architect.co.uk [accessed on 20/10/2015].

B & L Studio. Archive, 2016.

Bregu V. Archive, 2016

Available: http://shitjet.gener2.al/sq/project/projekti-liqeni/[accessed on 26/10/2015].

Available: http://www.albanianchildren.org[accessed on 18/10/2015].

Smart Studio. Archive, 2016.

Available: http://www.skyscrapercity.com [accessed on 18/10/2015].

Available: http://www.archea.it [accessed on 20/10/2015].

Available: http://www.contact.com [accessed on 20/10/2015].

Available: http://www.architravel.com [accessed on 16/10/2015].

Available: http://www.tirana-airport.com [accessed on 16/10/2015].

Available: http://www.marchopetreschi.com [accessed on 18/10/2015].

Available: http://www.coop-himmelblau.at [accessed on 20/10/2015].

Available: http://www.archiscene.net [accessed on 16/10/2015].

Available: http://acp.al/projects/119/Terminali-Multimodal/ [accessed on 26/10/2015].

GrimShaw Tirana Master Plan. Available: http://grimshaw-architects.com/project/tirana-masterplan/[accessed on 20/10/2015].

Waite R. Grimshaw scoops Tirana boulevard contest. Architects journal, 12 June, 2013. Available: http://www.architectsjournal.co.uk/home/grimshaw-scoops-tirana-boulevard-contest/8630668.article [accessed on 20/10/2015].

Waite R. Grimshaw unveils new Tirana images. Architects journal, 12 JUNE, 2013. Available: http://www.architectsjournal.co.uk/news/daily-news/grimshaw-unveils-new-tirana-images/8649206.article [accessed on 18/10/2015].

Agjensia Kombetare e Planifikimit te Tetrritorit. 2015. Available: http://www.planifikimi.gov.al/?q=content/atelier-albania [accessed on 26/10/2015].

Available: http://competitions.planifikimi.gov.al/studentcity/ [accessed on 26/10/2015].
DOI: http://dx.doi.org/10.3889/seejad.2016.10019

Article Metrics

Metrics Loading ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2016 Florian Nepravishta

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.


BASE Logo


Published by: Id Design 2012/DOOEL Skopje, Republic of Macedonia